Cand se planteaza lalelele bulbi – Totul despre lunile de plantare, distanta dintre bulbi, pamant si udare

Laleaua este una dintre cele mai iubite plante de primavara si a treia cea mai populara din lume, dupa crizanteme si crini.

Cate flori are o lalea?

Laleaua este o planta cu o singura floare. Insa exista si specii care pot avea pana la 4 flori,

in culori vibrante.

Floarea lalelei este formata din 5 cercuri concentrice care se numesc volci:

  • 2 cercuri exterioare
  • 2 cercuri intermediare
  • 1 cerc interior

 

In cele 2 cercuri exterioare sunt tepalele. Exterioare si interioare (colocvial, petale), in cele 2 cercuri intermediare – stamine, iar i/n interior – oval si pistil.

Floarea de lalea este supusa simetriei cu 3 fascicole. Are 3 petale exterioare si 3 interioare, 6 stamine iar ovarul este format din 3 lobi simetrici.

Cand se planteaza bulbii de lalele

Este o planta perena si se inmulteste prin bulbi. Bulbii de lalele, fac parte din categoria bulbilor de toamna. Perioada optima pentru plantarea bulbilor de toamna, este din septembrie pana in decembrie.

Bulbii care se planteaza toamna, infloresc primavara. Acestia au nevoie sa treaca printr-o perioada de frig(la o temperatura sub -5* C), cel putin 6 saptamani, pentru o germinare corecta.

Cultivarea bulbilor de lalele se face pe terenuri plane si fara adancituri unde sa stagneze apa. De asemenea sa fie in spatii luminoase unde ele pot beneficia din plin de razele soarelui. Toti acesti factori contribuie la obtinerea unei inflorescente bogate si viu colorate.

Adancimea la care se planteaza bulbii de lalea trebuie sa fie de 2-3 ori mai mare decat marimea bulbului. De exemplu, daca marimea bulbului este de 4 cm, gropita unde se planteaza trebuie sa aiba intre 10-12 cm.

Aceasta adancimea trebuie respectata, deoarece daca bulbii sunt plantati prea la suprafata, exista riscul ca in timpul iernii sa inghete, iar daca sunt plantati prea adanc, va intarzia inflorirea,  sau nu mai infloresc deloc.

Asezarea lor in groapa de plantare, se face cu partea mai lata care se numeste disc in in jos, iar varful ascutit trebuie sa fie orientat in sus.

PH-ul solului trebuie sa aiba o valoare de 6,5 – 7,5. Daca pamantul nu atinge aceste valori, este recomandat sa se amelioreze, folosind dolomita sau cenusa.

De rentinut:

  • Lalelele iubesc lumina si caldura
  • Nu se dezvolta si nu cresc bine la umbra
  • Putrezesc daca sunt plantate intr-un sol umed
  • Ele cresc cel mai bine intr-un sol nisipos si bogat in humus.

Ce recomanda expertii?

Expertii recomanda sa se planteze cate 10 bulbi pe aceeasi suprafata.

Distanta intre randuri sa fie aproximativ de 20 cm, iar intre bulbii din acelasi rand, distanta sa fie de 5-10 cm.

Plantarea lalelelor toamna, necesita obligatoriu acoperirea zonei in care au fost ingropati bulbii, cu paie sau folie de mulcire pentru a preveni inghetul.

Primavara acest strat trebuie indepartat si terenul curatat pentru ca florile sa se dezvolte armonios.

Inainte de plantare bulbii trebuiesc tratati cu o solutie de Folpan, pentru a distruge germenii care ar putea sa impiedice dezvoltarea corespunzatoare a plantei.

Trebuie stiut faptul ca bulbii de lalele contin toate substantele necesare dezvoltarii florilor. Insa pentru inmultirea acestora, este recomandat sa fie adaugat in solul folosit un ingrasamant cu eliberare controlata de tipul echilibrant cum ar fi: potasiu, azot si fosfor in proportii egale.

Acest ingrasamant ajuta la procesul de inflorire, dezvoltare si inmultire a bulbilor.

Udarea bulbilor imediat ce au fost plantati, este recomandata doar daca toamna este foarte secetoasa.

Bulbii de lalele se scot din pamant cand frunzele incep sa se usuce. Acestia se curata de pamant, se sorteaza si se vor depozita in spatii aerisite, intunecate si racoroase pana in toamna cand se vor replanta din nou.

See also  Bulbi de Lalele Negre: Cresterea, Plantarea si Ingrijirea Bulbilor in Gradina/Ghiveci

Istoria lalelei in Turcia

Laleaua este o floare considerata a avea originea in Olanda. Insa nu este deloc asa.

Radacinile Lalelei se gasesc in Turcia.

Turcii sunt cei care aduc laleaua din Asia si o cultiva pentru prima data la ei in tara.

Prima lalea a fost gasiita pe un vas cretan decorat cu flori ce par a fi lalele, In urma cu 3500 – 4000 de ani.

Iar prima lalea a fost cultivata in anul 1554 la Adrianopol, de catre ambasadorul austriac Fleming Augier Ghislain de Busbecq.

Acesta marturisea ca el a vazut *o abundenta de flori pretutindeni, narcise, zambile si ceea ce turcii numesc Tulipan*.

Denumirea de tulipa (latina), se trage din turcescul tulbend (turban), cu care floarea se aseamana.

Asadar, lalele din Turcia descoperite de Busbecq, nu erau lalele salbatice. Ele erau lalele de gradina cultivate cu scop ornamental.

Mania creata de lalele, a inceput in anii 1500 in Imperiul Otoman condus de Sultanul Suleiman I (1594 – 1566)*. De atunci laleaua este cultivata intens pentru sultan si anturajul sau.

In anul 1574 Selim II al Turciei, a facut o comanda lui Sherriff al Aziz pentru 50 000 de bulbi de lalele. Asadar la vremea respectiva productia comerciala de lalele, era foarte bine dezvoltata.

Laleaua domina ca simbol al puterii, al bogatiei si al prestigiului in timpul domniei lui Ahmet III. Ulterior perioada aceasta a fost denumita ca Epoca Lalelelor.

Cultivarea si comertul cu lalele in aceea epoca, era interzisa. Daca se facea comert cu ele in afara capitalei, infractiunea era aspru pedepsita. Legile fiind atat de aspre, cei care indrazneau sa-l faca, erau pedepsiti prin exil sau tortura.

In perioada respectiva, lalelele valorau mai mult decat viata omeneasca. 

Astfel ca, laleaua ocupand un loc atat de important in gradinile turcilor alaturi de narcise, zambile si trandafiri, ei s-au gandit sa creeze un festival al lalelei. 

Prin urmare pe la inceputul anilor 1700, in noptile cu luna plina prin gradinile curtilor regale, se desfasura festivalul lalelelor.

Sutele de vaze ce erau umplute cu cele mai frumoase si deosebite lalele, erau iluminate cu lampioane de cristal. Acestea umpleau gradinile cu o lumina fermecata, iar deasupra lor in custi aviare de foarte mari dimensiuni, cantau canari si privighetori.

Vizitatorii care se bucurau de acest festival al lalelelor, trebuiau sa poarte culori in armonie cu florile.

Istoria lalelelor in Olanda

In anul 1583, Carolus Clusius, fiind angajat ca botanist la curtea austriaca din Vienea, intre anii 1574-1588, descopera cultura de lalele crescand in gradinile regale.

Fiind exclus de la curte, el s-a retrage in Olanda si incepe sa cultive mai multe varietati de lalele, dandu-le si altor colegi botanisti din Europa.

Asa incepe raspandirea lalelei in Olanda si respectiv in Europa si cultivata ca planta decorativa.

In anul 1565, incepe comertul cu bulbii de lalele care s-au raspandit rapid in tarile de jos. Insa pretul cerut pentru un bulb de lalea era enorm.

De retinut este faptul ca: Busbecq este cunoscut ca omul ce a importat lalelele din Turcia, iar Clusius cel care le-a cultivat pentru prima data in Olanda. 

Din anul 1570 numarul varietailor de lalele incepe sa creasca constant.

See also  Bulbi de lalele Mov - Plantarea, cresterea, ingrijirea bulbilor in gradina, sera sau ghiveci

O data cu invazia spaniola, Clusius se muta in Leiden in anul 1593. Batran fiind, devine profesor de botanica la Universitatea din Leiden. Supravegheaza munca la gradina botanica Leiden Hortus Botanicus, iar in anul 1594 incepe sa cultive bulbii de lalele si in partea de nord a Olandei.

El si-a pastrat toti bulbii de lalele pentru gradina sa, dar din pacate nu dupa mult timp i-au fost furati.

Grupul de olandezi care a furat o parte din bulbii lui Clusius, obtine seminte si rasaduri pentru vanzare, ajutand astfel la raspandirea lor.

Clusius a fost atat de suparat incat a jurat ca nu va mai cultiva niciodata lalele.

In cadrul Universitatii din Leiden, gradina sa de flori a fost reconstruita sub numele de ,,Gradina lui Clusius, unde in fiecare primavara pot fi admirate diferite lalele de epoca.

Cum s-a raspandit laleaua

Prin intermediul emigrantilor din Olanda care s-au stabilit in toate colturile lumii, incepe atat raspindirea cat si atractia pentru aceasta floare minunata. Astfel se mareste popularitatea ei la nivel mondial.

Insa apogeul Maniei Lalelelor a fost atins in iarna anului 1636 – 1637, cand preturile s-au dublat sau triplat in doar cateva zile. Tot atunci s-au inregistrat cele mai valoroase tranzactii intre care si licitatia de la Alkmaar la care s-au platit 90 000 de guldeni pentru o colectie de bulbi.

Insa in urmatoarea saptamana a inceput dezastrul.

O inevitabila scadere a pretului, a avut loc cand un grup de vanzatori nu a putut sa obtina sumele de bani pe care le doreau pentru vanzarea unor bulbi de lalele.

Autoritatile au trebuit sa intervina pentru a solutiona criza si pentru a evita o catastrofa financiara la nivelul intregului stat. Au ajuns cu greu la un compromis intre producatori, vanzatori si cumparatori.

Ulterior comertul cu lalele a continuat intr-o maniera mult mai precauta si floarea care aproape a dus Olanda la faliment, a ajuns sa fie principalul sau produs de export.

Semnificatia lalelei

Laleaua este o floare remarcabila, care pare sa aiba puterea de a captiva inimi, dar si de a le distruge.

Datorita elegantei si gingasiei pe care o emana, este considerata un simbol al iubirii, al pasiunii si romantismului.

Iubita in intreaga lume, ea strange sensuri si simboluri din Orient pana in Occident, iar de-a lungul secolelor a fost cel mai bun mijloc de a transmite sentimente exacte si puternice.

Considerata una din principalele flori vestitoare ale primaverii, laleaua simbolizeaza, renasterea, invierea sau reinnoirea vietii.

  1. In limbajul victorian al florilor, semnifica dragostea perfecta, faima si caritatea.
  2. Printre olandezi simboliza scurgerea rapida si fulgeratoare a vietii omului.
  3. Floarea are 3 petale si 3 sepale, iar din punct de vedere numerologic este corelata cu cifra 6. Aceasta reprezinta adeseori o persoana fermecatore, frumoasa si cu o carisma aparte.

Interpretarea culorilor la lalele

In functie de culoarea, lalelele au diferite interpretari:

  • Laleaua rosie, reprezinta simbolul dragostei desavarsite. Transmite ideea de sentimente profunde si durabile. Estebfloatrea preferata de indragostiti.
  • Laleaua mov. Violetul este culoarea regalitatii si al elegantei.
  • Laleaua alba, reprezinta un simbol al puritatii si inocentei.
  • Laleaua galbena. Simbol al prieteniei, este o modalitate eficienta de a lumina viata unei persoane dragi.
  • Laleaua roz, semnifica tineretea, fericirea si al increderea.
  • Laleaua portocalie, este asociata cu entuziasmul si energia.

Simbolistica lalelelor

Laleaua are un trecut glorios, iar la un moment dat a starnit pasiuni aprinse, a provocat crize economice si a scris istoria unei epoci,,,,Epoca Lalelelor,,,,

In ciuda tuturor obstacolelor intalnite de-a lungul istoriei, laleaua reprezinta constanta si trainicia sentimentelor.

See also  Laleaua Negru Jack (Cymbidium Black Jack) de ghiveci - Floare de apartament

Laleaua este simbolul declaratiei de iubire o spun povestile din O mie si una de nopti, in care sultanul isi arata iubirea fata de cadanele din harem, lasand la picioarele iubitei sale o lalea rosie.

O legenda persana spune ca, laleaua s-a nascut din picaturile de sange ale unui indragostit.

La musulmani laleaua reprezinta cumintenia, piosenia in fata lui Allah si este considerata cea mai sfanta dintre flori.

Cuvantul turcesc laleh, se regaseste in numele lui Allah si de aici insemnatatea imensa acordata acestei flori. Laleaua a devenit astfel Floarea lui Dumnezeu.

In traditia musulmana se spune ca atat gradinarii cat si cei care ingrijesc lalelele, vor ajunge direct in ceruri pentru a se ocupa pe mai departe de aceasta sarcina placuta lui Allah.

Razboinicii otomani foloseau simbolul lalelei ca sa-i protejeze in batalii. Purtau hainele decorate cu lalele, in ciuda interdictie islamice de a nu reproduce nici o forma de viata.

Cand aceasta interdictie a fost ridicata, laleaua a devenit un motiv principal in arta islamica otomana. A fost reprezentata pe produsele ceramice cum ar fi:

  1. faimoasa faianta de Izmik
  2. pe robele sultanilor
  3. pe armurile imperiale.

Curiozitati ale lalelelor

  1. Lalelele cresc cel mai bine in zonele maritime, la doar 50 – 70 km de coasta. De aceea in Olanda sunt atat de renumite culturile, pentru ca sunt aproape de Marea Nordului.
  2. Locuitorii din Amsterdam se hraneau si cu bulbi de lalele in iarna anului 1944 – 1945. Ii preparau la fel ca pe cartofi, de alfel se pare ca au gustul asemanator lor.
  3. In Amsterdam exista Muzeul Lalelelor
  4. Lalelele au fost surse de inspiratie atat pentru poeti cat si pentru pictori. De la Omar Kayam, Silvia Plath, Alexander Dumas si celebra lui Lalea Neagra, pana la Matisse, Stefan Luchian, Renoir si Theodor Pallady.
  5. Cea mai mare gradina de lalele din Europa se afla in orasul Lisse din Olanda si se numeste Parcul Keunkenhof
  6. Cea dea doua gradina din lume dupa Dubai Miracle Garden si se afla in orasul Arjan Dubailand din Dubai si inaugurata in anul 2013.
  7. Nu exista lalea neagra. Cea mai inchisa la culoare este un hibrid care provine din lalelele rosii
  8. Lalele au o paleta foarte mare de culori, dar cea mai rara este Laleaua albastra.
  9. In prezent, lalele sunt simbolul bunastarii si al abundentei si floarea nationala in Turcia si Iran.
  10. Acum 1000 de ani, lalele salbatice cresteau in Persia. Ulterior au fost cultivate si incrucisate pentru prima data de catre turci.
  11. Laleaua este una dintre cele mai populare flori din lume si printre putinele plante cu flori care au doar o singura floare pe fiecare planta.
  12. Este masiv cultivata in Olanda, motiv pentru care este supranumita Tara Lalelelor.
  13. Din anul 1980, fundatia americana pentru boala Parkinson, are ca simbol o lalea.

Mai mult de atat, un anumit soi din aceasta floare a fost botezat dupa medicul James Parkinson. De la el si denumirea acestei afectiuni.

Laleaua, o floare populara si cu o istorie foarte interesanta, a provocat deopotriva pasiuni intense si crize economice. Asociata cu prietenia, caldura sau noile inceputuri, laleaua este o floare iubita in intreaga lume. 

Rafinata, eleganta si considerata floarea regalitatii, laleaua este alegerea ideala pentru aranjamentele florale sau buchetele de mireasa.

X