Bulbi de Lalea Ice Cream – Cresterea, Plantarea si Ingrijirea bulbilor de Lalea Ice Cream in Gradina sau Ghiveci

Laleaua, este un gen care cuprinde 100 de specii de plante cu flori, din familia Liliaceae. Disponibila intr-o gama larga de forme si o imensa varietate de culori, este unul dintre cei mai populari vestitori ai primaverii, infrumusetand astfel gradinile, curtile sau balcoanele.

Printre cele mai cunoscute tipuri de lalele regasim urmatoarele:

  • cu petale simple si duble
  • cu ciucure
  • care se naturalizeaza
  • anuale, cu inflorire timpurie si tarzie
  • laleaua Papagal
  • lalele Liliac, e.t.c

Din aceasta gama atat de larga de specii si multitudinea de culori, face parte si Laleaua Ice Cream.

Laleaua Ice Cream, este o planta bulboasa, perena, de gradina cu o rezistenta foarte buna la frigul iernii.

Perioada de plantare a acestei plante, este toamna din septembrie pana in decembrie, înainte de inghet. Are nevoie sa stea in pamant cel putin 6-8 saptamani pe timpul iernii, pentru germinare. Acest timp de hibernare al plantei se numeste stratificare.

Se pot planta si primavara, insa doar dupa ce a trecut inghetul, spre sfarsitul lunii martie.

Laleaua Ice Cream, este o varietate cu totul speciala care face parte din grupa lalelelor duble tarzii si produc flori batute cu miez alb si margine de culoare roz inchis.

Acest soi de lalea unic si spectaculos, imita perfect o cupa de inghetata. Este o lalea dubla, cu un colorit deosebit de verde-roz la baza si la varf alb-crem.

Florile sunt exotice si inflorirea este indelungata. Ice Crem, este o lalea spectaculoasa, apreciata si premiata.

Caracteristicile lalelei, pot varia in functie de:

  • expunerea la soare
  • perioada in care a fost plantata
  • nivelul de umiditate al solului
  • tipu solului
  • fertilizanti
  • daunatori
  • lucrarile efectuate

 

Descrierea florii de lalea Ice Cream:

Laleaua Ice Cream, cucereste prin multitudinea de petale ce imbina armonios nuante de verde, roz si galben la baza florii, iar spre varf sustin un con alb asemanator unei cupe de inghetata cu frisca deasupra.

Plantarea bulbilor de Lalele Ice Cream in gradina

Pentru a obtine rezultate bune, plantarea bulbilor se face intr-un pamant bine lucrat prin maruntire, argilo-nisipos, bogat in humus si cu o reactie neutra.

Lalelele sunt mari iubitoare de lumina si caldura, astfel ca terenurile destinate pentru cultivarea lor, trebuie sa fie bine luminate si protejate de vanturile reci

Se recomanda bulbii de calitate care au tunica (coaja) intreaga, de culoare bruna, iar radacinile sa fie sanatoase. Chiar daca mugurele este pornit nu este nici o problema.

Inainte de plantare li se aplica un tratament preventiv, facandu-le o baie cu solutie de Folpan, pentru a evita problemele de dupa plantare.

See also  Laleaua Negru Jack (Cymbidium Black Jack) de ghiveci - Floare de apartament

Este interzisa ingrasarea pamantului cu balegar proaspat inainte de plantare, deoarece acesta duce la stricarea sistemului radicular al bulbilor.

Cultivarea bulbilor de lalele Ice Cream in gradina

Cultivarea lor nu este complicata, iar daca se urmeaza pasii corecti, gradinile vor straluci de delicatetea si frumusetea lor inegalabila.

Inainte de plantare, bulbii trebuiesc introdusi intr-o solutie roz inchis, care se numeste permanganat de potasiu, timp de 30 de minute.

Suprafata terenurilor unde se cultiva Laleaua Ice Cream trebuie sa fie plana si fara adancituri in care sa stagneze apa. Lalelelor nu le place excesul de apa, deoarece acesta ar duce la aparitia bolilor criptogamice si in consecinta, stricarea bulbilor.

Pentru inceput trebuiesc selectati bulbii de lalele. Se indeparteaza cei stricati, putrezi sau care prezinta zone moi. Cu cat bulbii sunt mai mari, cu atat florile vor fi mai frumoase. Insa, se pot planta si bulbii medii.

Pregatirea zonei de plantare a bulbilor

Se sapa zona de plantare la o adancime de 30 cm, dupa care se adauga ingrasamant din compost de frunze uscate sau mranita. Se poate adauga in groapa de plantare si ingrasamant granular de tip 5-10-5 sau 5-10-10, pentru a sustine cresterea bulbilor.

Se amesteca bine pamantul de gradina cu compostul si ingrasamantul, dupa care se fac gropi individuale pentru fiecare bulb.

Fiecare groapa trebuie sa fie de 3 ori mai adanca decat bulbul de lalea. De exemplu daca bulbul de lalea are 4 cm, groapa ar trebui sa fie de 10-12 cm.

Pentru ca aspectul estetic sa fie unul foarte frumos, se planteaza cate 10 bulbi pe firecare rand, lasand o distanta de 5 cm intre bulbi.

Dupa care se aseaza bulbul in groapa de plantare cu discul (partea mai lata a bulbului) in jos, iar capatul mai ascutit (varful) in sus. Cand s-a terminat operatia de plantare a bulbilor, se acopera cu pamant si se uda.

La final se acopera toata zona cu un strat de mulci, frunze uscate sau scoarta decorativa pentru a evita riscul de inghet pe perioada iernii.

Ingrijirea lalelelor dupa plantare

  1. Bulbii de lalele se dezvolta foarte bine in solul care prezinta un drenaj bun. Radacinile nu trebuie sa balteasca in apa, deoarece exista riscul de putrezire a lor.
  2. Lalelele nu se hranesc in timpul perioadei de crestere, pentru ca vor tinde sa se inalte foarte mult si se vor subtia.
  3. Dupa plantare se aplica un tratament cu fungicide pentru a indeparta daunatorii.
  4. Acest tratament se repeta la intervale lunare, daca bulbii nu intra in vegetatie sau produc flori.
  5. Dupa ce lalele au inflorit, se indeparteaza doar florile moarte, lasand planta sa moara definitiv. Acest lucru permite bulbilor sa se aprovizioneze cu apa si alimente pentru a produce flori si in anul urmator.
See also  Bulbi de Lalele Negre: Cresterea, Plantarea si Ingrijirea Bulbilor in Gradina/Ghiveci

 

Este important ca lalelele sa fie lasate sa se ofilesca complet, atat frunze cat si flori inainte de a fi toaletate si eventual scoase din pamant.

Ingrasamanul folosit la cresterea lalelelor Ice Cream

Lalelele prefera ingrasamintele usor digerabile si dizolvate in apa. Se vor imprastia peste sol cu mare atentie, evitant riscul ca orice particula de ingrasamant sa atinga frunzele.

Azotul, fosforul, calciu si potasiu, sunt elemente necesare care ajuta planta sa se dezvolte armonios.

Fosforul, este un bun regulator al respiratiei, care favorizeaza absortia sarurilor minerale si are o influenta buna asupra infloritului. Impreuna cu calciul si potasiul mareste rezistenta plantelor la boli si la indoirea tijelor florale.

Potasiul, joaca un rol destul de mare in intensificarea asimilarii de catre plante a azotului si sintezei substantelor azotoase.

Lipsa de potasiu in sol, face ca plantele sa fie slab dezvoltate, sa apara pete brune pe frunze, de-a lungul nervurii principale.

De asemenea se observa o slaba ramificare a plantei, infloritul intarzie, iar calitatea florilor scade.

Cum se pot planta lalele Ice Cream in ghivece?

Se planteaza toamna la inceputul lunii noiembrie pentru a inflori primavara.

Cand bulbii de lalele Ice Cream se planteaza in ghivece, trebuie sa se tina cont de dimensiunea ghivecelor.

Pentru a avea loc sa creasca suficient, bulbul trebuie plantat la o adancime de 3 dimensiuni de bulb.

De preferat este ca marimea ghiveciului sa fie de 30-35 cm si cel mai important este ca el sa aiba un sistem de drenaj foarte bun, cu suficiente gauri astfel incat apa sa se dreneze.

Daca bulbii stau in apa, acestia vor putrezi pe perioada iernii.

Pentru inceput se umple ghiveciul cu pamant pana la jumatate.

Compozitia substratului trebuie sa contina cantitati mici de potasiu, fosfor si azot.

Se aseaza bulbii cu (discul), partea turtita in jos, iar partea mai ascutita(varful) orientat in sus.

Se apasa bulbul in pamant pentru a-l fixa, astfel planta va creste mai drept.

Daca ghiveciul este mai mare,se pot aseza mai multi bulbi unul langa celalalt, dar sa nu se lipeasca intre ei.

Trebuie sa se pastreze o distanta, pentru a se evita riscul de putrezire.

Acoperim bine cu pamant primul strat de bulbi plantati si daca ghiveciul este suficient de mare se mai poate planta inca un strat de bulbi peste cel initial.

Bulbii isi vor gasi calea spre lumina, iar cand lalelele vor inflori vor arata spectaculos.

Dupa ce a fost plantat si ultimul strat de bulbi, se acopera din nou cu pamant, insa se lasa o distanta de 5 cm de partea superioara a ghiveciului. Acest spatiu de 5 cm liber, ajuta atunci cand trebuie udat.

See also  Bulbi de lalele Mov - Plantarea, cresterea, ingrijirea bulbilor in gradina, sera sau ghiveci

Cand operatia de plantare a bulbilor a fost efectuata, ghivecele se depoziteaza int-un loc intunecos si cu temperaturi scazute.

Este necesara mentinerea bulbilor la o temperatura scazuta de aproximativ 12*c, deoarece aceasta stimuleaza germinarea bulbilor si stabilirea mugurilor florali.

Dupa germinare si inmugurire, ghivecele se scot si se depoziteaza intr-un loc luminos cu o temperatura ridicata la 17*C- 18*C.

Asadar, pentru a admira florile luxoase care dezvaluie pe deplin frumusetea acestui soi de lalea, este necesar sa se respecte conditiile de plantare.

X