Laleaua, este cea mai populara floare care primavara isi arata splendoarea ei multicolora.
Printr-o imensa varietate de forme si culoare, laleaua a cucerit Europa. In anul 1637 la o licitatie din Alkmaar, Provinciile Unite, o colectie de bulbi de lalea se vindea cu 90 000 de guldeni. O suma cu care la vremea respectiva, se puteau cumpara mai multe case in Amsterdam.
Exista o varietate imensa de specii de lalele, care mai de care mai spectaculoase, insa cea mai cunoscuta dintre ele este Laleaua Neagra
Datorita popularitatii romanului scris de Alexander Dumas, cu acelasi nume, Laleaua Neagra, a devenit cea mai cunoscuta dintre lalele.
Cand se planteaza bulbii de lalea neagra
Lalele negre, sunt plante cu o tinuta foarte eleganta si tulpina inalta de 20 pana la 70 cm, la cele mai multe soiuri. Frunzele sunt in numar de 2-6 pe tija florala, iar floarea asemanatoare unei cupe de diferite forme, apare in varful tulpinii.
Ca orice specie de lalele si laleaua neagra se inmulteste tot prin bulbi (becuri). Fiind un soi de flori perene cu o mare rezistenta la frigul iernii, perioada optima pentru plantare este toamna din septembrie pana in decembrie.
Se pot planta si primavara, insa dupa ce trece inghetul, deci spre finalul lunii martie. Bulbii de lalele au nevoie sa stea intre 4 – 6 saptamani in pamant pentru germinare.
Inflorirea incepe in lunile aprilie – mai si dureaza doar 7 zile.
Lalelele negre, sunt mari iubitoare de caldura si lumina. Terenurile unde ele vor fi plantate, trebuie sa fie expuse la soare si protejate de vanturile puternice.
Ce fel pamant este potrivit bulbului de lalea?
Pamantul in care vor fi plantati bulbii sau becurile, trebuie sa fie argilo- nisipos, bogat in humus. si bine pregatit prin maruntire.
Acest soi de pamant ajuta la drenarea apei, astfel incat becurile nu vor fi supuse riscului de putrezire. Iar aspectul de pamant bine maruntit, ajuta ca radacinile sa se dezvolte armonios.
Terenurile destinate culturii de lalelele negre, tebuie sa fie plane si fara adancituri in care sa stagneze apa.
Adancimea de plantare este de 2-3 ori mai mare decat marimea bulbului. De exemplu, pentru un bulb care are aproape 4 cm, adancimea de plantare trebuie sa fie de aproximativ 10 -12 cm.
Aceasta dancime este importanta pentru ca priveste inflorirea ulterioara.
Daca bulbii sunt plantati superficiali exista riscul sa inghete. Iar daca sunt plantati mai adanc, exista riscul sa infloreasca mai tarziu sau sa nu infloreasca deloc.
Importanta distantei dintre randuri si bulbi
Daca plantarea bulbilor de lalele se face pe mai multe randuri, trebuie respectata distanta dintre randuri si bulbi. Este bine ca aceasta distanta sa fie plecand de la 5 pana la 10 cm intre bulbi si daca bulbii de lalele se planteaza pe mai multe randuri, atunci distanta dintre randuri trebuie sa fie de 20 cm.
Este importanta aceasta distanta intre randuri si bulbi, pentru ca in felul acesta se lasa spatiu suficient pentru ca sa nu se concureze intre ei in ceea ce priveste nutrientii, sa se poata inradacina foarte bine si de asemenea sa aiba loc sa se dezvolte astfel incat in toamna sa se poata inmulti.
Imediat dupa ce bulbii au fost plantati, este recomandat ca zona sa se acopere cu un strat de mulci, fie paie, fan sau frunze uscate.
Astfel sunt protejati pe toata perioada de iarna de pericolul inghetului, previne formarea crustei si reduce cresterea buruienilor.
De retinut:
- In apropierea terenului unde urmeaza sa fie plantati bulbii (bulbii), trebuie evitata vecinatatea constructiilor, a gardurilor si a pomilor, deoarece pe terenurile puternic umbrite, becurile nu se dezvolta bine.
- O data plantati bulbii vor intra in repaus vegetativ pe perioada iernii.
- Lalelele se planteaza in grup pentru a avea un aspect estetic deosebit.
Plantarea bulbilor de lalele negre in ghivece
In aceeasi perioada de toamna, bulbii de lalele negre pot fi plantati si in ghivece sau in jardiniere, de cei care nu au gradina sau locuiesc la bloc.
Se recomanda ca becurile sa fie de aceeasi specie si de acelasi soi, pentru ca inflorirea sa se faca in aceeasi perioada.
In ghiveciul sau jardiniera in care se planteaza bulbul de lalea neagra, se introduc ⅔ de pamant pregatit in prealabil. Dupa aceea se aseaza bulbul de lalea neagra cu discul in jos si varful orientat in sus. Se apasa bine pentru ca atunci cand incepe sa incolteasca radacinile sa nu-l impinga in afara.
Ulterior se completeaza iarasi cu pamant, insa trebuie avut grija ca 10% din bulb sa ramana afara.
Daca ghivecele sau jardinierele sunt mai mari si in ele se planteaza mai multi bulbi, trebuie lasata o distanta de 5 cm intre ei. Daca sunt lipiti unul de celalalt, exista riscul de putrezire.
Important este ca in urma plantarii, ghivecele sau jardinierele sa fie depozitate intr-un loc intunecos si rece.
Dupa ce s-au inradacinat si incep sa incolteasca, se scot si se amplaseaza intr-un loc unde sa aiba noaptea o temperatura de +15*C, iar ziua sa ajunga pana la 20*C.
Forma florilor de lalea neagra
Forma florilor de lalele negre este:
- Forma de cupa
- Forma de crin
- Forma ovala
- Forma de stea
- Franjurata
Dimensiunile florilor depind si de varietate. Lungimea poate ajunge pana la 12 cm, iar diametru poate fi cuprins intre 3 – 10 si chiar pana la 20 cm.
Fructul lor este de forma unei cutii triunghiulare, semintele din ea la fel sunt triunghiulare, plate si de culoare galben – maroniu.
Florile de lalele se deschid la soare si se inchid noaptea sau pe vreme innorata.
Lalele negre nu suporta ingrasarea solului cu balegar proaspat inainte de plantare, deoarece aceasta duce la putrezirea sistemului lor radicular.
Laleaua Neagra – Mit sau Realitate?
Oricat de atragator ar suna, Laleaua Neagra este inca un mit. Floarea ce poarta conventional acest nume, este de fapt o lalea de culoare mov inchis care poate parea neagra intr-o lumina foarte slaba.
Astfel ca, floarea ce poarta acest nume, este de fapt o specie hibrid obtinuta prin incrucisarea a doua soiuri.
Un hibridizator creaza floarea visurilor sale prin incrucisarea a doua soiuri cu trasaturi diferite.
Hibridizarea, este metoda prin care calitatile a doua plante diferite sunt unite, amestecand-ule polenul, pentru a crea o noua planta cu calitatile dorite ale celor doua plante initiale.
Asadar, incrucisand o floare cu caracteristica dorita cum ar fi, mirosul sau culoarea, cu o alta planta ce are alte caracteristici cum ar fi, inaltimea sau tipul florii, un hibridizant obtine astfel floarea dorita.
Hibridizatorii cauta sa creeze o armonie intre caracteristicile viitoarei plante.
Hibridizarea, este un proces costisitor si indelungat care tine mai mult de arta decat de stiinta.
Desi s-au facut pasi importanti inspre obtinerea negrului, multi experti spun ca o lalea neagra, este imposibil de realizat.
Frans Roozen, director tehnic al Institutului de flori din Olanda spune,,,,Pentru a fi cu adevarat negru, culoarea trebuie sa nu aiba nici macar o nuanta sau tenta de alta culoare. Iar acest lucru in natura se intampla doar cu moartea. Nici o frunza sau floare vie nu este neagra in totalitate.
Roozen accepta ca s-au facut pasi importanti inspre hibridizarea lalelei si culorile se apropie foarte mult de negru, dar un negru total nu va poate fi obtinut niciodata.
“Ce este posibil, spune el este ceea ce deja am facut. Crearea unor lalele de un mov inchis. Aproape foarte aproape de negru, dar nu negru complet.”
In ciuda faptului ca o lalea pur neagra este imposibil de obtinut din punct de vedere tehnic si stiintific, aceasta totusi exista in ochiul privitorului. Este doar o problema de perceptie. Ceea ce se vede ca si culoare, este rezultatul felului in care ochiul capteaza lumina si felul in care creierul proceseaza informatia.
In lumina puternica a soarelui, laleaua doar pare a fi neagra.
Legenda Lalelei Negre
Originea Lalelei Negre este asociata cu ordinea locuitorilor de culoare din Harlem. O astfel de varietate trebuia sa personifice frumusetea oamenilor cu pielea neagra.
Orasul Harlem ofera un premiu de 100 000 de guldeni, horticultorului care reuseste sa creeze o lalea neagra.
Astfel ca dupa foarte multe incercari, pe 15 mai 1637 apare prima lalea neagra.
Este considerata ca fiind ,,Cea de-a opta minune,,
Cu ocazia nasterii sale, are loc o ceremonie la care participa oameni regali, botanici si cultivatori de flori din intreaga lume. Sarbatoarea a fost insotita de un cortegiu de carnaval, iar floarea a fost defilata intr-o vaza de cristal.
Dupa acest eveniment, ajunsa la rangul de, bulb de soiuri rare, a inceput sa-si merite greutatea in aur.
Insa legenda florii cu petale negre, a ajuns sa fie cunoscuta abia in sec.al XIX, dupa publicarea romanului cu acelasi nume scris de Alexander Dumas tatal, Laleaua Neagra.
Scriitorul francez s-a inspirat dintr-un zvon care circula in Olanda in timpul maniei lalelelor, potrivit caruia un cizmar din Haga ar fi reusit sa obtina o lalea neagra, acceptand sa o vanda pentru doar 1500 de guldeni unui grup de florari.
Alexander Dumas intr-un alt roman de-al sau,** Viconte de Bragelonne**, descrie modul in care Ludovic al XIV, i-a oferit amantei sale,,O Lalea Harlem cu petale cenusii-violet, care l-a costat pe gradinar 5 ani de munca, iar pe rege 5 mii de livre.
Cele mai cunoscute soiuri de lalele negre
Lalele negre sunt o specie hibrid. Cele mai cunoscute soiuri din cele 100 de specii, care au culoarea cea mai apropiata de negru sunt
- Queen of Night
- Black Parrot
- Black Hero
- Black Diamond
- Burgundy
- Fringed Black
Descrierea soiurilor de lalea neagra
Queen of Night, este considerat unul dintre cele mai frumoase zece soiuri de lalele negre. soi de lalea fascinant, de culoare negru purpuriu. Florile sunt simple, catifelate, cu inflorire tarzie si indelungata.
Black Parrot, este un soi incredibil de lalea de tip Papagal. Forma si culoarea sa emana exotism fiind incomparabila cu oricare alt soi. Florile sunt catifelate, franjurate si ondulate.
Verdele tulpinii si al frunzelor, contrasteaza elegant cu negrul purpuriu al florii.
Black Hero, este un soi ce incanta prin aspectul florilor catifelate, asemanatoare cu bujorii si coloritul petalelor. Face parte din grupa Double Late (Duble Tarzii), extrem de apreciat datorita culorii sale de un mahon-inchis.
Acest soi reprezinta varianta dubla a laleleor Queen of Night.
Black Daimond, este o varietate de lalea cu randuri duble de petale catifelate, de tip trandafir. Impresioneaza prin exteriorul maro-rosiatic cu varfurile mai inchise, iar interiorul mov.
Burgundy, este o varietate de lalele ce face parte din grupa Lily Flowering (Flori de Liliac). Prezinta flori simple, de culoare violet si cu petale ascutite.
Fringed Black, este o planta perena cu o singura floare mare, ce are varfurile petalelor franjurate si pline de tepi. Iubeste mult soarele, dar poate fi plantata si in zone semiumbrite.
Caracteristucile Lalelei Negre pot varia in functie de:
- Expunerea la soare,
- De perioada in care a fost plantata
- Nivelul de umiditate
- Fertilizanti
Atat lucrarile efectuate pentru cultivarea plantei cat si tipul solului, ajuta la obtinerea unor rezultate bune .
Deoarece lalelele negre sunt plante perene cu o rezistenta buna la frigul iernii, perioada optima de plantare este toamna inainte de inghet.
Altfel spus frigul iernii este o etapa necesara pentru germinare si o buna inflorire anul urmator.